Shiphole

Schiphol is op de eerste plaats een overstapluchthaven. Twee derde van de passagiers komt en gaat zonder het vliegveld te verlaten. Dat was voor Shiphole aanleiding de luchthaven zoveel mogelijk van Nederlandse opschriften te ontdoen. Bordenontwerper Mijksenaar heeft er zelfs een prijs voor gekregen. Voorafgaand werd hij bevraagd door een landelijk ochtendblad. Hij verklaarde dat wie geen Engels kent, ook nooit de weg terugvindt naar Schiphol. O nee? Denk eens aan de Turkse immigrant die naar Istanboel vliegt. Die heeft sinds zijn aankomst in Nederland keurig Nederlands geleerd, maar geen Engels. Die voelt zich verloren op Schiphol Amsterdam Airport, maar vindt voor zijn terugvlucht feilloos zijn weg op de Istanboelse luchthaven Atatürk. Dankzij de tweetalige bewegwijzering. Bij het artikel staat een foto van Mijksenaar, zittend tussen zijn internationale ontwerpen, die allemaal even overzichtelijk… als tweetalig zijn. Hij kan het dus wél, als het hem maar wordt gevraagd.

Geef een reactie