Emsterdem

Welkom in Emsterdem

Emsterdem is Nederland ontgroeid. Zo dicht bij het buitenland, zo ver van het binnenland. Elke 30 seconden landt er een vliegtuig met een lading internationaal georiƫnteerde wereldburgers op Emsterdem Erport Shiphole. Net zo vaak stijgt er weer eentje op. Twee derde van de gearriveerden vertrekt weer snel en komt niet van het vliegveld af, het is een doorgangsvliegveld. Het overige deel bestaat uit Nederlandse toeristen, retour van de strandlanden, en buitenlanders die Holland komen bezoeken.
Buiten de landsgrenzen, het belastingvrije douanegebied, is het grenzeloze Globish tot gemeenschapstaal verheven. Logisch. Het is niet Nederland, het is niet buitenland, het is niemandsland. De noodzakelijke maar minimale communicatie heeft niet veel meer dan het handvol woorden van het Globish nodig. Maar wie de grens passeert in de verwachting in Nederland te arriveren, komt bedrogen uit. Het blijkt gewoon de voortzetting van het niemandsland waar Globish de voertaal is. Waar is Nederland? Begint dat pas in Emsterdem? Maar in de trein ernaartoe spreekt en schrijft men Globish. Wie uitstapt in die legendarische vrijstad, ziet en hoort slechts Globish. Hoe vervreemdend, te belanden tussen thuisland en bestemming in een geglobaliseerd niemandsland. Emsterdem, het hoort niet bij Nederland. Het is geen buitenland. We zijn het kwijt. Shiphole heeft het weggemaakt.

Geef een reactie