Om te beginnen starten

En starten maar…

Start en starten komen uit het Engels en zijn als sporttermen en voor het in gang zetten van motoren allang ingeburgerd. Maar de laatste tijd verdringen ze andere Nederlandse woorden. Denk aan ‘zij startte haar loopbaan’ , ‘de start van de cursus’, ‘startende ondernemers’, ‘starters op de huizenmarkt’ en ‘een onderzoek starten’. Hoe deze dynamische start-wildgroei te lijf te gaan? Vaak bieden ‘beginnen’ en afgeleiden uitkomst: ‘Zij begon haar loopbaan …’, ‘een onderzoek beginnen’ of ‘instellen’. Naast ‘begin’ bestaat nog ‘aanvang’: ‘het begin/de aanvang van de cursus’. Maar ‘beginner’ riekt soms te zeer naar ‘beginneling’. Dat vraagt om steviger tegenhangers, om ‘intreders’ op de arbeidsmarkt en ‘aantredende ondernemers’ die een start-up (pioniersbedrijf) op poten zetten.

Geef een reactie